2020г. – РАВНОСМЕТКАТА

2020-review-cover-photo

Какво ни се случи през 2020 г. и за какво се готвим през 2021

Вчера изпратихме една необикновена година. Израз, който до скоро звучеше като клише, днес на първи януари 2021 година носи актуален и изпълнен със съдържание смисъл. Днес сме пълни с надежда за по-добро и с енергия за нови проекти и преживявания, но нека върнем поглед назад, за да си припомним какво ни донесоха изминалите 366 дни (2020 дори бе и високосна, за да носи по-дълго удоволствие 😊 ).

През януари и февруари 2020 г. с нашите ученици се готвехме за концерти и конкурси, но уви, през март нещата рязко се промениха. След първите дни, в които целият ни музикален живот замря, и ние, като повечето ни колеги, се обърнахме към технологиите и продължихме да търсим и преживяваме заедно с  музиката…виртуално. Тази ситуация ни изправи пред педагогически и чисто практически решения, които изказахме в статиите „Десетте предимства на онлайн обучението“ и „Незаменимото в уроците на живо“.

С идването на лятото и слънцето лъч надежда за възобновяване на личния и близък контакт се появи и това бе моментът, в който нашите традиционни летни програми се оказаха оазис за децата. Цяло лято малките ентусиасти се занимаваха с различни видове изкуства: кино, фотография, рисуване и приложни изкуства и музика, сред природата по време на нашата любима „Арт Ваканция на Витоша“ и направиха своите първи стъпки в музиката, попадайки в нейния приказен свят, по време на „Лятното музикално училище“. Непосредствените ни близки срещи, които бяха толкова жадувани през месеците на карантина, ни убедиха за пореден път колко е важно мястото на изкуството в живота на подрастващите, а и не само. Попитахме децата какво са уроците по музика за самите тях и така се роди статията „Уроците по музика през детските очи“ . Обърнахме към биологията, за да получим обосновано научно обяснение „Защо заниманията по музиката са най-доброто, което можем да дадем на децата си“ (благодарим за научната консултация на д-р Катя Мокретар). Това лято Мюзик Плей отпразнува и своя четвърти  рожден ден и се включи в традиционния Фамилатлон, но по различен начин с 30-минутна среща, в която поканихме всички в нашата музикална къща да отпразнуваме заедно този празник виртуално.

През новата учебна година започнахме с огромен ентусиазъм и надежда за пълноценни срещи с нашите Съботно и Неделно музикално училище и Група Форте. В нашите програми бе предвидена новата ситуация и те бяха разработени с готовност за присъствено, смесено или изцяло онлайн обучение. Преминахме през всичките разновидности и с най-голяма радост и гордост можем да отбележим, че въпреки всички трудности нашите ученици постигнаха забележителни резултати. Техните участия в концерти и конкурси, на които бяха отличени с награди, донесоха радост и удовлетворение от свършената работа и на нас учителите, и на трудолюбивите деца. 

През изминалата учебна година започнахме нова рубрика Разговори за музика, в която говорим с нашите прекрасни учители по важни музикални въпроси. Големите професионалисти, които са част от семейството на Мюзик Плей, разсъждаваха над важни теми, като правеха своите изводи на базата на големия си професионален опит. 

В края на тази година, съобразявайки се с новите обстоятелства, Мюзик Плей проведе традиционните си Коледни концерти по нетрадиционен начин. Нашият онлайн концерт „(Не)Традиционен Коледен концерт“ бе разделен в 3 части и зарадва всички ни – учители, родители и деца, с прекрасни изпълнения, празнична обстановка и детски усмивки.

След този кратък обзор на тази необикновена година можем да кажем само, че ни очакват още по-хубави неща през 2021 г. Започваме новата година с множество творчески идеи и надеждата, че ще творим и създаваме заедно с нашите възпитаници красива музика и изкуство.

Екипът на Мюзик Плей ви пожелава  здрава, щастлива и успешна 2021г.!

Вашият коментар