КРЪСТОПЪТ ОТ ИЗКУСТВА

irina-article-cover

Носи ли всеки от нас артистичност в себе си?

irina-article (5)В палитрата от видове изкуства човек обикновено търси точно това изкуство, което би го изразил най-всеобхватно като творец. Но какво ли би се случило, ако се окаже, че може да избереш повече от едно? За това ще си говорим с Ирина Първанова, която израснала в семейство на художничка, артистичен баща и брат кинорежисьор, днес е професионален музикант и актриса. Умее да свири на пиано, арфа, да играе, пее, танцува, а понякога защо не и да порисува.

Кога и как започна твоят път в изкуството?

Ирина: Може да се каже, че пътят ми в изкуството е започнал още докато съм била бълбукащо мехурче в корема на мама, която освен че е художник, винаги докато рисуваше, слушаше само класическа музика. Тя е човекът, който ме въведе и ми показа красотата на всички видове изкуства, но едно от тях ме спечели най-много, когато бях на пет години, и това бе балетът. irina-article (4)С нея гледахме „Лебедово езеро“, аз потънах в приказния свят на танца и тогава избрах – ще ставам балерина. Веднага бях записана в балетна и танцова школа „Бисер“, скоро след това имах изяви пред публика и по всичко изглеждаше, че това ще е моята професия. Междувременно като част от професионалната ми подготовка започнах да се занимавам с пиано и солфеж, а може би и защото брат ми вече свиреше и както правят по-малките деца – копират по-големите(смее се).

Но както често се случва в живота, точно когато правиш планове, съдбата решава да те изненада с нещо различно. Днес вече не помня самата причина да се откажа от балета, помня само, как ме увещаваха, че при моята музикалност, ако се захвана сериозно с пианото, ме чака дълъг професионален път. Е, щом ще е дълъг, казах си – тогава нека да е пианото, а балетът остана за удоволствие. irina-article (8)Съдбата продължи да ме изнендва, защото само няколко месеца преди приемния изпит, си счупих лявата ръка и то два пъти един след друг. Това доведе до по-късно кандидатстване в музикалното училище, след три години и вече с друг инструмент  – арфа. Приета бях, без повече счупвания (за момента) на ръката в класа по арфа на проф. Христова и Андонян.

След музикалното училище последва Музикалната академия в София, отново арфа при проф. Христова, а по-късно и музикална педагогика. Така естествено се превърнах в професионален музикант, който обаче продължи да танцува, макар и само по клавишите на пианото и струните на арфата. Но съдбата не искаше още дълго да плувам комфортно в познати води и затова ме хвърли в дълбините на едно ново море, ново изкуство – теaтъра.

Как се насочи към театралното изкуство?

Ирина: Не знам кое точно наклони везните в моя живот, кое ме накара да дръзна и надникна и в това вълшебно изкуство. От съвсем малка обичах да съм на сцената и под светлините на прожекторите. irina-article (20)Възможно е и да бях отново повлияна от изборите на брат ми, който в този момент беше студент по кинорежисура в НАТФИЗ. Така едно лято реших да кандидатствам като на шега там, с материали, които намерих в нашата библиотека и за голямо мое щастие и изненада ме приеха още от първия път. Ами сега  – не знаех какво ще стане с моя  започнат „дълъг“ път в музиката, но съдбата реши да се намеси, отново си счупих лявата ръка.

В крайна сметка успях да завърша и актьорско майсторство за драматичен театър, в класа на проф. Сн. Танковска. Може да се каже, че си напълних шкафчето с дипломи. Моят път в изкуството реално е кръстопът от изкуства, чиито различни пътища се пресичат в…мен.

Накъде продължи пътят ти след завършването на образованието?

Ирина: В много и различни посоки, както бе и до този момент (смее се). irina-article20Може би на някого ще съм позната като водещата на предаването „Без думи“ по БТВ –  Раши. Други може да са чували гласа ми преди години в Радио Fresh! или докато пеех в църковния хор на руската църква. Днес ме познават от сцената на Сатиричния театър „Алеко Константинов“, в спектаклите „Името“ и „Странната двойка“, където си партнирам с едни от най-добрите и популярни актьори в страната. irina-article21Познават ме и от сцената на различните оркестрови състави  – Софийска филхармония, Софийска опера и балет, Симфониета Видин, Враца, Шумен, Ямбол, където съм свирила под диригентската палка на Емил Табаков, Константин Илиевски, Максим Ешкенази и много други, както български, така и именити гост-диригенти.

Днес отново съм водеща в телевизионно предаване, с ново предизвикателство от съдбата – предаване за българска народна музика „Откакто свят светува“ по БНТ 2. Свиря, играя, снимам и не на последно място преподавам на деца – признавам си, не ми е скучно (смее се).

Според теб кое изкуство е най-силното изразно средство? Каква е сцената през призмата на музикант и на актьор?

Ирина: След толкова години опити с различни изкуства може би за мен музиката е най-силно въздействащото на аудиторията изкуство. Но то, както много дава на музикантите, така и много взема. irina-article (15)Изисква ежедневно себеотдаване, постоянство, упоритост от най-ранна детска възраст, а резултатите са плод на много години усилия. Може би точно заради това като малка винаги след моя концертна изява, бях недоволна от себе си, никога не се чувствах перфектна и ми липсваше свободата, която ми даваше балетът. Точно това усещане по-късно ми донесе театърът и го преоткрих на сцената като актриса. След толкова години сценичен актьорски опит, мога да отбележа, че успях да пренеса усещането за свобода и удоволствие и в музикалните ми изяви.

Артистичността помага ли ти за преподаването?

Ирина: Именно и към това се стремя с моите ученици – да развия артистичността у тях, да чувстват, когато изпълняват дадено произведение и да предадат това чувство на публиктата, без да се страхуват от грешките, защото доброто изпълнение е не безгрешното, а това, което успее да въздейства, да вълнува, да се помни.irina-article (12)

Разбира се, всеки човек носи в себе си в различна степен артистични и музикални заложби, но всеки ги има и само трябва да пожелае да ги развие. Наблюдавам в децата, които са по-затворени в себе си, че чрез музиката те започват да освобождават емоционалността си. Заниманията с музикален инструмент развиват не просто двигателни умения и четене на ноти, а най-вече въображение, емоционална и психическа зрялост.

Какъв е твоят начин на преподаване?

Ирина: Всяко дете ме провокира различно и извиква различна Ирина (нали съм актриса, би трябвало да имам поне 100 лица) и както се казва в една поговорка „каквото повикало, такова се обадило“  – така и аз, с някои деца съм тиха и кротка, с други доста по-строга. irina-article (16)Много често артистичността ми помага по-лесно да достигна до децата, да обясня материала, да постигна задачите на урока. Често и самата аз се изненадвам от творческият ми подход на преподаване, защото нямам предварителни модели на поведение, а изхождам винаги от нуждите на детето пред мен.

Каква е крайната цел, която искам да постигна с децата?

Ирина: Не знам, може би просто – любов към музиката и всяко от другите изкуства. Аз не ги деля, за мен те всичките се преплитат и са едно, те са общуване и желание да изразиш себе се, а само изразните средства са различни.

Какво според теб означава да бъдеш артистичен? И има ли пресечна точка между актьорските заложби и музиката?

Ирина: Както казах, изкуството като цяло за мен е общуване, а артистичността помага да се почувстваш свободен и смел да изразиш себе си по-ярко, да представиш личното си усещане за материала, който интерпретираш. irina-article (7)Ако си зададем въпроса защо искаме да слушаме един и същ изпълнител, който свири много познато произведение, което сме чували десетки пъти, мисля, че отговорът ще е именно този –харесваме неговия личен отпечатък в интерпретацията. Според мен артистичността ти дава смелостта, „крилете“ да се почувстваш свободен да изсвириш, дори изживееш музиката, по начин, който ти харесваш и чувстваш, без да се страхуваш дали ще си разбран от всички.

***

irina-article (9)Театър, музика, танц и изобразително изкуство – всички те ни дават огромен арсенал от възможности за себеизразяване. Гмурването в техните дълбини винаги открива пред нас необятни светове. Срещата с човек, събирателна на всичко това, винаги ми е действала особено вдъхновяващо! Благодаря на Ирина, която ни разказа за себе си.


Ако имате въпроси или теми, на които искате екипът на Мюзик Плей да отговори, може да ги изпратите на info@musicplay.eu

  Ако искате да имате урок по арфа или пиано с Ирина Първанова, информация как да се запишете може да намерите ТУК.
Снимки от Името и Странната двойка – Елена Ненкова

3 comments on “КРЪСТОПЪТ ОТ ИЗКУСТВА

  1. Pingback:Майсторски клас по музика: 19.07. – 23.07.

  2. Pingback:Майсторски клас по музика: 18.07. – 22.07.

  3. Pingback:Майсторски клас по музика: 17.07. – 21.07.

Вашият коментар