Рисуване и приложни изкуства: 9.07 – 13.07.2018

risuvane-art

За трета поредна година, проектът Арт Ваканция на Витоша на Мюзик Плей, ще бъде открит с Курс по рисуване и пластика за придобиване на основни умения и познания в областта на приложните и изящните изкуства, организиран от школата „Арт Джунгла” на Галерия Факири Лекциите и уроците ще представят  разнообразие от възможни интерпретации на природни теми свързани с планината, екологията и опазването им, както и ще запознаят децата с няколко разнообразни и забавни  техники и изразни средства на пластичното и изобразително изкуство.


Подходяща възраст: 5-11 години


ПРОГРАМА


Ден 1. Ателие по керамика – моделиране с  глина

Ателието започва с адаптирана за деца лекция, свързана с пластичния материал. Ще покажем на децата  някои технологични особености и идеи за работата. След кратка демонстрация, децата ще имат възможност, в зависимост от времето да приложат наученото в три различни теми.

Първа тема: Релефно пано „Ваза с цветя”
Втора тема: Обемна фигурка, пластика на „Бухал” – който ще има и функция да бъде свещник за чаена свещ.
Трета тема: Малки фигурки, които служат за малък куклен театър на пръсти

Ден 2. Пейзаж и ландшафт

В този ден ще запознаем децата с формите на природата и перспективата на достъпен за тях език. Ще им покажем, как да изобразяват неща, които са близо и други, които са далече.

Първа тема: Пейзаж + апликация + темперна боя.
Втора тема: Пейзаж с включени животни в композицията

Ден 3. Натюрморт

Третият ден ще посветим на жанра в изобразителното изкуство – натюрморт. Под това се разбира изобразяване на неодушевени предмети: цветя, плодове, предмети от бита и др. Целта ни е да запознаем децата с някои класически произведения на известни художници. Например: Едно от най–емблематичните имена в натюрморта от 18 век е Жан-Батист-Симеон Шарден, импресионистите Едуар Мане, Клод Моне и Пиер-Огюст Реноар, постимпресионистите Пол Сезан и Винсент ван Гог.

Първа тема: Натюрморт с полски цветя, плодове, зеленчуци и интериор.
Втора тема: Ще включим в темата абстрактен модел, ще разкажем на децата за деформациите на формите в изкуството за присъствието на натюрморта в теченията  от началото на 20 век: поантилизъм, кубизъм, абстракционизъм.

Материалите за  работа са: темперни бои и графичен материал – въглен, туш.

Ден 4. Животински свят.

Всички деца обичат животните, те са много забавни и подходящи за изобразяване в тяхната естествена среда.

Първа тема: Изобразяване на фигура от птичия свят: петел, синигер, паун.
Втора тема: Изобразяване на зайче – с графичен материал.

Ден 5. Рисуване на човек.

На този ден децата вече са натрупали доста знания и умения, които ние ще допълним, като ги запознаем с фигуралните композиции в изкуството. Всички искат да се научат да рисуват човек, разбира се това не може да стане от първия път, но ние ще покажем на децата основните пропорции и как се сглобява човешка фигура.

Първа тема: Фигурална композиция – „Оркестър в гората”
Втора тема: Всяка година запознаваме децата с една много забавна печатна техника – монотипия. При нея се рисува върху гладка повърхност (плексиглас или стъкло) и после правим отпечатък. Темата ще бъде: растер и фриз. Децата ще научат, как се създават цветни комбинации, които да послужат за десени на различни платове.


Вижте програмата за останалите седмици от Арт Ваканция на Витоша:


« 1 на 9 »

Очакваме Ви!

2 comments on “Рисуване и приложни изкуства: 9.07 – 13.07.2018

  1. Pingback:Ваканция на Витоша | ГАЛЕРИЯ ФАКИРИ

  2. Pingback:Музика: 30.07 – 03.08.2018

Вашият коментар