Ранно детско развитие и общуване с музиката

article-site

Тази гост статия е разработена от екипа на образователния сайт prepodavame.bg

Когато станем родители, дори да не се определяме като особено “музикални” хора, всички ние интуитивно се обръщаме към музиката – приспиваме бебето чрез друсащи движения, тананикаме му, слушаме заедно музика, а когато поотрасне, започваме да пеем с него. Чрез детските песнички въвеждаме и затвърждаваме някои ценни навици (“Хей, ръчички”, “Зеленчуци, който не яде””), забавляваме се заедно (“Балонът се надува”) или просто се опознаваме и сближаваме. Това общуване чрез музиката е един съвсем естествен и всъщност много полезен “инстинкт” на майките и татковците, съхранил се през вековете, защото музиката е изключително полезна за ранното детско развитие.

Докато изследват музиката чрез игра, децата откриват света около себе си, разширяват речника си и развиват важни умения – социални и емоционални умения, умения, свързани с усвояването на езика, координацията, паметта и други.

Музиката и развитието на детската моторика

Свиренето на музикален инструмент е изключително полезно, но дори обикновеното пляскане, потропване с крака, подскачане или танцуване в такт с музиката подобрява фината и общата моторика. Когато е съпроводена с подобни дейности, музиката значително допринася за изграждане на координация между мозъка и тялото. Музиката насърчава естествения порив на децата да се движат и дори най-малките дечица могат да усетят ритъма. Ако той им допада, ще забележите как започват да пружинират нагоре-надолу. Този първи танц развива баланса и силата на мускулите.

Неслучайно много педагогически методики за ранно детско развитие залагат на занимания с музика и упражнения за развитие на слуховите възприятия. Специалните Монтесори-материали включват слухови кутии и комплекти камбанки с различни тонове, но ако не можем да инвестираме в специализирано оборудване, спокойно можем да разчитаме на много от предметите и играчките, които вече имаме вкъщи. Съвсем лесно е например да изследваме с децата какви звучи издават различните предмети вкъщи, когато ги ударим с длан,  или да използваме бебешките дрънкалки като перкусионни инструменти. Ако решите да изпробвате тази дейност с децата, използвайте кутии, кубчета, дървени лъжици, звънчета – всеки безопасен предмет, който произвежда звук, има потенциала да се превърне в музикален инструмент. Може да се снабдите също с малък ксилофон, барабанче или играчка-синтезатор. И разбира се, не пропускайте всяка възможност да послушате музика с детето си – интернет предлага достъп до всякакви произведения от различни жанрове!

Музиката и емоционалната интелигентност

Навярно ще се съгласите, че музика се създава, за да се изрази емоция и да се въздейства емоционално. Когато сме разстроени, гневни или натъжени, музката ни помага да овладеем емоциите си. Същото важи и за децата: бебетата са по-склонни много по-дълго да слушат спокойна приспивна песен без да плачат, отколкото говор или приказка. Припомняйки си песничките от своето детство или съчинявайки авторски мелодии и текстове, ние не просто успоковаме и отпускаме бебето – така му помагаме да почувства нашите обич и грижа. Усещането за близост и сигурност има изключително силно позитивно влияние за развитието на децата. Музиката може само да подкрепи тези отношения.

Слушането на музика може да бъде елемент от “инструментариума” за създаване на общност и чувство за принадлежност, както и да ни помогне за развиването на емпатия и емоционална интелигентност у малчуганите. За да постигнем това, е добре не само да пускаме музика на детето си, но и да говорим за нея – кои са любимите ни музикални произведения и защо ги харесваме повече от другите, с какво ги свързваме и каква емоция събуждат у нас. Със същата цел може да обсъждаме лирическите герои от текстовете, при това още в ранна детска възраст – защо Зайченцето бяло от едноименната песничка е “седнало да плаче”, как се е почувствало, защо се е притеснило…

Музиката и креативността

Според специалистите музиката е един от доказаните начини за насърчаване на творчеството при децата. Човекът с креативно мислене е едновременно творец, но и изследовател в областта, в която твори. Той стъпва на вече съществуващи идеи, генерира нови, анализира ги и избира най-ефективната и оригиналната от тях, като накрая намира начин да я осъществи и да я „продаде” на публиката. Това не е талант или нещо, с което човек се ражда. Креативността се развива!

Ето защо е важно от съвсем рано да осигурим на децата си достъп до стимулираща музикална среда. Да ги насърчим да имитират музиката и звуците, които чуват, да използват различни “музикални” предмети и инструменти, да експериментират с ритъм и темпо, да ги поощрим да импровизират – да измислят свои мелодии и песнички за нещата, които ги вълнуват.

Музиката и четивната грамотност

Четивната грамотност със сигурност е сред най-важните умения, които искаме децата ни да усвоят. Способността за четене и писане на равнище, което ни дава възможност да се развиваме и функционираме в обществения живот, у дома, на училище и на работното място, е наистина ключова. А музиката може да ни е от полза и за това – чрез песните децата развиват естествената си способност за декодиране на звуци и думи.

Тук трябва да отбележим, че нашите собствени певчески умения не са от особено значение и не трябва да ни спират. За съжаление повсеместното сравняване с другите и притеснението, че “не можем да пеем”, често лишава децата ни от бабина и майчина песен… А тя е толкова важна! Когато пеем детски песнички на детето си, му помагаме да натрупа запас от езиков материал и по този начин постепенно и с лекота да се научи да идентифицира звукови модели и да ги подрежда последователно. Едно чудесно упражнение в тази посока е да поканим детето да предвиди какво следва в текста на дадена песен. И да го поощрим да я запее!

В заключение може да обобщим, че освен чиста радост и наслада в живота на малчуганите, музиката носи и изключителни ползи за развитието на техния мозък. Във всичките си форми тя оказва положително влияние в областите, свързани с двигателната култура, емоционалната интелигентност, усвояването на езика, паметта и концентрацията. Музиката е един споделен и креативен начин да бъдем заедно с децата си, от който непременно трябва да се възползваме… Още от самото начало!

_________________________

Източници:

Development of Music Creativity among Elementary School Students – Mark T. Kiehn, 2003 (sagepub.com);
Children’s brains develop faster with music training – USC News.

One comment on “Ранно детско развитие и общуване с музиката

  1. Pingback:Необикновената 2021г.

Вашият коментар