МУЗИКА И ПРИЯТЕЛСТВО

Processed with VSCO with c1 preset

Или как чрез свиренето в ансамбъл изграждаме истински приятелства

doroteya-dimitrova-article (8)Неведнъж сме определяли екипа на Мюзик Плей като музикално семейство и това в никакъв случай не е просто клиширана фраза, а е истинското отношение помежду ни. Водени от обща кауза и от любовта към музиката, всички ние сме свързани. Затова и съм щастлива, че в днешното издание на „Разговори за музика“ ще можем да разсъждаваме за музиката и приятелството заедно с най-новия член на нашето семейство – Доротея Димитрова. Тя е млада, завладяваща, носеща завихряща енергия, която не оставя публиката безразлична към нейните интерпретации.

Как такова крехко и красиво момиче като теб реши да избере ударните инструменти? Децата ги асоциират с барабаните, които на пръв поглед са запазени за силния пол.

Доротея: Благодарение на родителите ми и техния афинитет към хубавата музика, винаги бях подкрепяна в моите своенравни музикални изяви, които започнаха в двора в къщата ни в Русе. Бях на пет, когато майка ми ме записа на пиано, а малко след това и на пеене. doroteya-dimitrova-article (3)Все още помня някои от първите си уроци и думите на г-н Вили Икономов, че всеки изпълнител трябва да притежава чувство за ритъм. Именно той ме срещна с ударните инструменти. Спомням си, че отначало чувствата ми бяха смесени, защото вече бях влюбена в пианото. Тази привързаност, ми помогна да развия изпълнителски нюх и към пластинковите удaрни инструменти, заради сходствата им в клавиатурата. doroteya-dimitrova-article (7)Мисля, че до голяма степен вкусът ми за музика се изгради именно докато учех в музикалното училище в Русе. Често посещавах концерти за класическа или джаз музика.  Покрай фестивала Мартенски музикални дни, в града идваха страхотни музиканти, от които беше много лесно да се вдъхновиш. Развитието ми продължи в Софийското музикално училище, където успях да се докосна до пълния асортимент от ударни инструменти. Благодарение на моите преподаватели Искра Палиева, Мария Палиева, Радосвет Кукудов и Марина Миндова, открих каква е симбиозата между камерното и оркестровото свирене. Редом с любовта и отдадеността те възпитаха в мен и отговорност към музиката.

Ударните инструменти предполагат много и различни комбинации. Обичаш ли да свириш камерна музика и кои са любимите ти комбинации?

Доротея: За мен красотата на ударните инструменти е в тяхната разнообразност и обемност на звука. Харесва ми колко различни звукови нюанси може да пресъздаде всеки инструмент и това зависи изцяло от подхода на изпълнителя. По този повод намирам за истинско удоволствие да изпълнявам камерна музика.  doroteya-dimitrova-article (5)Последният камерен концерт, в който участвах, беше с още трима мои колеги – Мартина Митева, Борис Будинов и Кирил Павлов, по инициатива на Нов симфоничен оркестър. Тъй, като организацията зависеше до голяма степен от нас, беше интересен моментът, в който трябваше да намерим място за репетиции. Знаете, ударните инструменти често са доста големи и силови. Едно от местата, където работихме беше вкъщи. При наличието на маримба, вибрафон, ксилофон и кахон, почти всеки ден “изнасяхме концерт” за моите съседите. (Мисля, че им хареса.) Трябваше да изпълним и първата част от “Drumming” на Стив Райх, която е за осем бонгоса. Пътите, в които използвахме реалните инструменти бяха броени и затова често ги замествахме с книги. Свиренето на ударни инструменти развива прозорливостта на изпълнителя и от тази гледна точка, защото не са рядкост моментите, в които трябва да намериш заместител на нещо или да го “поправиш”.

doroteya-dimitrova-article (6)Освен това доста произведения за други инструменти, могат да бъдат преработени за ударни, отново благодарение на знания и въображение. Така, за “Концерт за надежда”, Георги Ценов направи транскрипция на петия струнен квартет на Филип Глас за две маримби. В този вариант произведението придоби един различен облик, прозвучавайки с кръглия и дълбок тембър на маримбата. Изпълнихме го заедно с Георги Ценов, Анастас Паев и Симона Михайлова. Освен сами със себе си, ударните могат да звучат прекрасно съчетани и с други инструменти. Когато с флейтиста Мартин Павлов изсвирихме произведението “Kembang suling” от Gareth Farr, си дадох сметка, че маримбата кореспондира много добре с дървените духови инструменти.  Сходството на ниския регистър на флейтата и средния на маримбата, създава звуков баланс, в който двата инструмента могат да звучат почти идентично.doroteya-dimitrova-article (1)

Именно този процес на организация, подбор на инструменти и репетиции е повод за сближаване на музикантите в един състав. Хора с обща цел, прекарвайки толкова време заедно, неминуемо се сближават и изграждат ценни отношения помежду си, които често прерастват в истинско приятелство.

Да свириш с някого в състав те прави особено близък с него. Какво смяташ, че децата печелят най-много от свиренето заедно с други деца?

Доротея: За мен да си част от камерен състав, означава да мислиш отвъд себе си. Да чуваш и реагираш на това, което ти предлага инструмента до теб. В тази посока са насочени нашите разговори с децата, когато свирят заедно. Изобщо, да слушаш някого освен себе си е много ценно качество, не само в музикално отношение.

Част от музикантското израстване е и участието в майсторски класове. Какво е най-ценното, което си научила от тях?

Доротея: Това лято бях част от музикалната академия за камерна музика “Percussion friends”.doroteya-dimitrova-article (4)  Имах възможността да черпя информация от прекрасни музиканти, като Ramon Lormans, Gordon Stout, Pius Cheung, Nick Woud, Nancy Zeltsman, Peter Prommel и други. Страхотно е, когато получаваш знания не като конкретика за нещо как трябва да бъде, а под формата на идеи, които всеки може да интерпретира спрямо своето разбиране. Фокусът на нашата работа беше изцяло насочен към откриването на индивидуалния изпълнителски звук и търсенето на дълбоката връзка между инструмент и интерпретатор. Това са нещата, които се стремя да покажа на децата – винаги да се забавляват докато учат, да търсят връзката между ноти и игра, да намират красотата в звука, но най-вече да изградят хигиена на слуха си. Тоест да ги вълнува качествената музика, а тя е тази, която има къде да те отведе, да те накара да почувстваш и да те научи на нещо.


В обучението си по музика децата овладяват не само някой музикален инструмент или гласа си, те се научават да свирят и заедно. doroteya-dimitrova-article (2)Да участваш с някого в ансамбъл означава да дишаш с него, да усещаш чувството му за ритъм, да се превърнете в едно музикално цяло. Тази необяснима близост е способна да изгради дълбоки приятелства и връзки, а какво по-хубаво от това!


Ако имате въпроси или теми, на които искате екипът на Мюзик Плей да отговори, може да ги изпратите на info@musicplay.eu

  Ако искате да имате урок по ударни инструменти с Доротея Димитрова, информация как да се запишете може да намерите ТУК.

Вашият коментар