Национален конкурс „Път към славата“

55_Eva Borcheva (1 of 1)

Или какво стои зад успеха

put-kum-slvata-2022 (5)През изминалата седмица ние от Мюзик Плей имахме повод за голяма гордост. Нашите малки звезди Ева (10 години) и Стефи (6 години) от класа по пеене на Сребрина Минева се представиха достойно на националния конкурс “Път към славата” и се състезаваха с над 70 участника в група. Стефи извоюва престижното първо място, а Ева бе отличена в категорията “Най-артистично изпълнение”. Самата Сребрина получи също признание, като бе отличена с диплом за висок професионализъм. Това е първият конкурс, на който момичетата се явяват и затова решихме да си поговорим с тях и с тяхната преподавателка за предизвикателствата и удовлетворението от постигнатите успехи.

Здравейте, Стефи и Ева! put-kum-slvata-2022 (1)Наскоро взехте участие в конкурса „Път към славата“, където успяхте да спечелите сърцата на публиката и големи отличия. Ще ни разкажете ли кое беше най-трудното за вас в подготовката ви за конкурса?

Ева: Най-трудно ми беше да спра да се притеснявам. Направихме много концерти, които бяха с тази цел. Също ме затрудняваха високите тонове и трябваше доста да ги работим.
Стефи: На мен най-трудно ми беше да повтарям едни и същи песни. (смее се)

Вълнувахте ли се, когато излизахте на сцената и как се справихте с това?

Стефи: Много се притеснявах, но се постарах да не ми личи.
Ева: Много се вълнувах. Не правя нещо специално, просто пея. 🙂

put-kum-slvata-2022 (8)Какво означава тази награда за теб?

Стефи: Гордея се, че получих такава оценка. Похвалих се с наградата на всички близки и познати. Много съм щастлива!
Ева: Радвам се, че са харесали изпълнението ми. Това беше първият ми конкурс в живота и да получа такова признание ме кара да вярвам повече в себе си!

В разговора включихме и Сребрина Минева, която сърцато поведе децата в това предизвикателство. С нея поговорихме за мястото на преподавателя в подготовката и емоциите.

Подготовката за конкурс или събитие е водещо в развитието на всяко едно дете? Кое беше най-голямото предизвикателство за теб като преподавател в подготовката на децата?

Сребрина: Наистина след една много интензивна подготовка за конкурс, децата правят голям скок в своето развитие. put-kum-slvata-2022 (9)Най-голямото предизвикателство беше подготовката да бъде премерена така, че да носи само удовлетворение.  Трябваше да предпазя децата от стреса, притесненията и очакванията. Изправихме се пред една много детайлна работа, която може да бъде твърде досадна и изнервяща, което да създаде напрежение в часовете. Основната ми цел винаги е била в тях щастието и удовлетворението да бъде преобладаващото усещане. Една от най-големите ми тревоги беше те да не забравят, че преди всичко пеенето трябва да носи удоволствие, да бъде техният остров на успокоение, а не обратното.

Подготовката трябваше да бъде на много високо ниво, но не на всяка цена и мисля, че успяхме и с двете да открием този баланс.

put-kum-slvata-2022 (3)Според теб коя е най-голямата награда за децата след успешното им участие?

Сребрина: Признанието за положения труд. Със сигурност за тях бяха важни медалите. Стефи и Ева носят огромна любов към пеенето. Те познават таланта си и имат желание да го споделят с повече хора. Много е важно за твореца, когато разкрива таланта си да получи тази положителна оценка, която разбира се може да има различен израз. Така че определено смятам, че за децата най-голямата награда са медалите, след това е успешното представяне на голяма сцена и личните поздравления, които получиха веднага след  изпълненията им. Знам също, че са щастливи как успяха да преодолеят притесненията си.

А коя е най-голямата награда за теб?

Сребрина: Сърцето ми се изпълни с радост и гордост, когато те излязоха на голяма сцена пред много и непознати хора, и пяха. Те успяха да създадат магията, на която са способни. Пребориха в голяма степен своите притеснения и не позволиха те да ги откъснат от музиката им. Разбира се, радвам се, че тяхното представяне беше оценено високо, че благодарение на тях и взаимната ни работа моят труд също беше оценен от журито, но наистина най-важното след конкурса са техните греещи лица, нестихващото им желание да пеят и голямото израстване, което имаха в тази интензивна подготовка.44_Eva Borcheva (2 of 2)


Зад успехът стоят много часове упорит труд и отдаденост. Щастливи сме, че толкова сърцати преподаватели като Сребрина са част от нашето музикално семейство и че съвместната работа с талантливи и прекрасни деца като Ева и Стефи е високо оценена.


Ако имате въпроси или теми, на които искате екипът на Мюзик Плей да отговори, може да ги изпратите на info@musicplay.eu

Вашият коментар