Десетте предимства на онлайн обучението

online-music-lessons

През последните месеци светът се промени и наложи реорганизация  във всички сфери на живота, която не подмина и нас. В началото на периода застанахме изправени пред необходимостта от социална дистанция в една от най-личните форми на общуване, каквато е музикалното образование. Усвояването на музикален инструмент, пеенето и навлизането в света на музиката винаги е изисквало личен и индивидуален подход. Пренасянето на уроците ни в дигиталното пространство обаче се оказа, че има и своите положителни страни, които го превръщат в добра алтернатива на нормалните ни срещи. Затова решихме да споделим 10 предимства на онлайн обучението, които изпитахме лично:

 1. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СИ БОЛЕН – основната причина за преминаването на онлайн обучение сега е именно предпonline-lessons (1)азването от зараза от всякакви вируси. Вече няма опасност от неприятни последствия след урок, както за ученика, така и за учителя.

2. СПЕСТЯВА СЕ ВРЕМЕ – познато ли ви е бързането от училище за урок, опитите за избягване на задръствания, гоненето на градски транспорт, борбата със снежни виелици или търсенето на дебелите сенки по пътя в летните жеги, изненадващия порой и липсата на чадър и още, и още… При нормално стечение на обстоятелствата реално всеки един от нас би трябвало да отдели освен времето за урок и време за подготовка за излизане и път. Онлайн уроците спестяват около допълнителни 2 часа на урок в големия град.

3. УРОЦИТЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ В КОМФОРТА НА ДОМА – вкъщи всичко ни е познато и удобно. Детето свири на собствения си инструмент, което е особено важно за пианото, което няма как да се пренеся от вкъщи. Така децата вече не могат да използват оправданието: „на моето пиано звучеше по друг начин“. Освен това се елиминира възможността нотите да бъдат забравени вкъщи. Спокойната обстановка на дома предразполага децата да се чувстват по-сигурни.online-lessons (3)

4. ЗАДЪЛБОЧАВА СЕ ЕМОЦИОНАЛНАТА ВРЪЗКА УЧИТЕЛ – УЧЕНИК – колкото и невероятно да звучи, онлайн общуването от личния дом на всеки сближава учителите и учениците. Децата са щастливи да споделят неща от вътрешния си свят (стаята, дома, котката…) с учителя и това засилва емоционалната връзка помежду им.

5. ДЕЦАТА СЕ УЧАТ НА ПО-ГОЛЯМА САМОСТОЯТЕЛНОСТ – една от големите борби в конвенционалните уроци на всеки учител е да провокира ученика да бъде активен участник и да бъде по-самостоятелен. Когато сме рамо до рамо в час, детето в голяма степен разчита, че учителят ще му постави ръцете на инструмента, ще го държи за ръка докато свири, че ще го изпее вместо него и т.н. Спецификата на онлайн връзката, която първоначално бе разчетена като трудност, всъщност доведе до някои положителни резултати. Детето вижда или чува какво изисква от него учителя, но вече не може да се опре на неговата директна помощ и полага истинско усилие, за да се справи само.online-lessons (4)

6. ГЪВКАВОСТ – гъвкавостта, която предлага онлайн обучението е освен по отношение на времето кога да се провеждат уроците, но и по отношение на материала. Задачите могат да се пращат онлайн и всеки да реши кога ще е удобно да се изпълнят.

7. УРОЦИТЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАПИСВАТ – почти всички онлайн платформи предлагат възможността за записване на проведените часове. Така разсейването в час вече не е толкова голям проблем, защото детето винаги може да се върне и да чуе още веднъж дадените напътствия.

8. РОДИТЕЛИТЕ СА ПО-ДЪЛБОКО ВЪВЛЕЧЕНИ – в голяма част от онлайн уроците родителите участват активно или са странични наблюдатели. Те стават свидетели на целия процес и така разбират по-добре трудностите, пред които се изправя тяхното дете и успяват да следят информирано самостоятелния му репетиционен процес.online-lessons (2)

9. СТИМУЛИРА СЕ ЗАКУПУВАНЕТО НА ЛИЧЕН МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ – от огромно значение за развитието на всеки един музикант е притежаването на личен инструмент и ежедневното упражнение. За провеждането на онлайн часове притежаването на инструмент е задължително условие и дава повод за закупуването му – инвестиция, която ще се отплати в пъти в постигнати резултати.

10. ШЕГИТЕ, ЗАКАЧКИТЕ И ХУМОРЪТ, КОИТО БЛИКАТ В ТЕЗИ ЧАСОВЕ, ПОДОБРЯВАТ НАСТРОЕНИЕТО НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ. Само в онлайн час може да се научат произведения за 2 ръце и 2 лапи.

     Онлайн уроците определено са добра алтернатива, но все пак живата връзка е безценна и незаменима за пълноценния процес на учене, затова се надяваме, че скоро ще можем да се видим в уюта на нашата музикална къща, където всички се влюбваме в магията на музиката! Нашият музикален оазис е място, където срещаме приятели, създаваме изкуство заедно и се забавляваме!

 

Автор: Петя Цветанова

Вашият коментар