Музика vs./feat Технологии?

milena-velikova-cover-article

Как се променя светът на музиката?

Milena Velikova_Photo 1Всеки петък ви запознаваме с членовете на нашето музикално семейство и разговаряме с тях на различни теми. Широкият кръгозор и професионална специализация на всеки един от тях ги прави безценни събеседници в обсъждането на въпроси, свързани с изкуството. Днес ще си поговорим за темата „за“ и „против“ технологиите в образованието и музиката заедно с един прекрасен музикант и задълбочен учен Милена Великова.

Помниш ли първите си стъпки в музиката, когато беше малка и се запозна с пианото, с пеенето?

Милена: Първата ми среща с пианото се е оказала съдбоносна, защото сме спътници в живота и до днес. ☺ Изключително важно е кой първи просвещава децата в света на изкуствата, спорта, науката или дадена дейност. Той или тя – учител, родител, приятел, разкриват пред детето новото и непознатото, и от тях зависи първото му впечатление. Те запалват първата искра на неговия интерес и пробуждат желанието за следващи приключения и открития.Milena Velikova_Photo 8

Когато бях малко момиче, моят интерес беше пробуден от едно акустично пиано в дома на близки приятели на моите родители, а първата ми учителка по пиано Анелия Костова се погрижи желанието ми да начертае бъдещия артистичен и творчески път. Моят роден град Русе, известен с творческия дух и културните традиции, е подходящо място за развитие на младите артисти. Веднага щом открих пианото, аз имах възможността да уча в Детска музикална школа, а след това и в Национално училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов”. Желанието ми за музикално развитие ме отведе към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, където завърших бакалавърска и магистърска степен като музикален педагог със специалност пиано в класа на проф. Ганка Неделчева във Факултет по науки за образованието и изкуствата.

Интересът ми към изследователската дейност в областта на социалните науки ме срещна с проф. Нели Бояджиева, при която успешно се дипломирах като доктор по “Социална педагогика” в катедра “Социална педагогика и социално дело”. Съчетаването на социалната и музикалната педагогика разшири и обогати преподавателската ми работа с деца и възрастни. Milena Velikova_Photo 3През годините имах възможността да бъда част от артистичния екип на проект “Лятна театрална академия за деца в риск” част от международната програма “Артисти за деца” на Фондация Ден Гри, проект “Децата могат“ на Фондация “Пространства”, където бях водещ на музикални ателиета. Като докторант практикувах и в музикално училище Pécsi Sebestyén Music Primary School в град Будапеща, където музикалното обучение на децата се провежда по метода на Золтан Кодай. Изследователската ми работа е преплетена отново с музиката, защото е свързана с музикалните интереси и дейности в свободното време на децата, методика на обучението по музика, тенденциите за приложение на иновативни методи в училищните дейности.

Как се зароди любовта ти към българския фолклор?

Милена: Любовта и интересът към българската народна музика съм наследила от моята майка. Като ученичка пях във фолклорна формация “Изгрев” с ръководител Румяна Русева. Днес мой преподавател по народно пеене е Светла Цветкова, която по изкусен начин разкрива пред мен богатството на българските песни от всички етнографски области на България.Milena Velikova_Photo 12

Народната песен ме срещна и с певицата Нели Андреева и момичетата от вокално студио “Нуша”, с които имах вълнуващи творчески и концертни преживявания. Фолклорното ми приключение продължи с група “Авигея” – фолклорен проект, който създадох с мои колеги, за да бъде посланик на българската традиция в съвременния живот. Безценен е житейският, организационният и още повече творческият опит, който ми помага да бъда смела в реализирането на идеите си.

Продължавам да бъда увлечена по националните ни корени и да реализирам разнообразни творчески фолклорни проекти. Един от тях е “Седемте чудеса на България”, който представя магията на седем фолклорни области на България чрез съвременна режисура, пъстри носии, красиви орнаментирани песни, кръшни хора, ръченици, дигитална сценография и електронна музика. Milena Velikova_Photo 13Щастлива съм, че имах възможността да пея на една сцена с Янка Рупкина, Нели Андреева, Теодосий Спасов, Ерик Трюфа, Десислав Георгиев (AurоraX), Иван Шопов, Георги Линев (Kan Wakan), Стоимен Стоянов (NOCKTERN). Днес пея в Дуо “Оренда”, хор “Николай Кауфман”, певческа формация към танцов състав “Хармония” на Русенски университет “Ангел Кънчев”, чрез които продължавам да усъвършенствам своите изпълнителски умения.

През всичките години на развитие и обучение аз имах възможността да се срещам с изключителни изпълнители и творци, които все повече и повече разкриваха пред мен обширния свят на изкуствата. Освен красота и изящество всяко изкуство пресъздава исторически събития, житейски истории, спомага за изразяването на гражданска позиция.

Как ти помага изкуството при уроците ти с ученици?

Милена: Изкуството като средство за изразяване е водещо в уроците с моите ученици. Milena Velikova_Photo 5Представям им музиката като език, с който те могат да споделят своите емоции, чрез който могат да напишат своята музикална история и да “общуват” с артисти от различни епохи. И макар, че при първите уроци нотите за тях са абстрактни символи, малките ученици реагират на звуците от пианото инстинктивно и изразяват своите чувства, свирейки своите собствени мелодии.

Да съчиняваш свои музикални истории е вълнуващо усещане. Аз се впуснах в това приключение, създавайки песни и звукова атмосфера към куклените спектакли “Роден под щастлива звезда” и “Островът на изненадите” от трилогията “Приключения с кораб” по текстове на финландската писателка Туве Янсон. След всяко представление децата се втурват, за да разгледат куклите, декора и пианото, тъй като музиката се изпълнява на живо.

Като изследовател можеш ли да ни кажеш до каква степен технологиите ни помагат в изкуството и в педагогиката?

Milena Velikova_Photo 10Милена: В момента работя по изследване относно актуалното състояние и тенденциите за приложение на иновативни методи в училищните дейности, в което участват активно работещи учители в училища от малки, средни и големи населени места от всички области на България. За мен е изключително ценно, да разбера мнението и нагласата им към прилагането на иновативни методи в тяхната практика.

Иновациите внасят разнообразие и “свежест” в процеса на работа във всяка област и когато се прилагат става ясно, дали са подходящи или не.

Образователните иновации се свързват с подобрения на знанията, уменията, компетентностите, поведението на участващите в образователния процес. Тези подобрения може да бъдат насочени към намаляване на усилията и увеличаване на скоростта за получаване на резултати, повишаване на качеството на обучението, задоволяване на новите нужди и изисквания на съвременните ученици и други. Иновацията може да доведе до подобрения, но също така е промяната, която е в същността на иновативните практики в образованието.Milena Velikova_Photo 11

Днес съвременните технологии предоставят бърз достъп до информация и разнообразни възможности за децата. Те са на няколко клика разстояние от музиката, която искат да слушат и нотните партитури, които искат да свирят. Моите ученически спомени са за често посещаване на библиотеката за слушане и презапис на музикални произведения от плочи и дискове. Днес е много по-удобно да свириш на дигитално пиано със слушалки по всяко време на денонощието без да се пречи на съседите.☺ Творческото вдъхновение и желанието за свирене е добре дошло по всяко време. Дигиталното пиано е лесно и за пренасяне, когато решиш да пътешестваш през ваканцията.

През последните четири години с моите колеги от Сдружение “Алтернативен свят Оренда” представяме връзката между съвременните технологии и музиката с проекта “Интелигентната музика”, в рамките на Европейска седмица на програмирането. С него представяме на децата как музикалното програмиране може да бъде забавно и достъпно, обединявайки интересите им към компютърните технологии и музикалното изкуство. Как се създава музикално произведение чрез музикален софтуер, от звукозаписа на музикалните инструменти и гласове до обработката. За тази цел организираме събитията в звукозаписно студио, за да ги въвлечем в атмосферата на създаване на любимите им песни. Освен с технологиите, децата се запознават и с различните професии, въвлечени в този процес: инструменталисти, певци, звукови инженери, композитори и др. В едно от изданията на проекта, наши специални гости бяха и децата от Музикално училище “Мюзик Плей”.

В днешната пандемична обстановка много бързо ни се наложи да се преориентираме и да търсим еквивалент на непосредствения контакт. Какво мислиш за алтернативата?

Милена: Изпълнената с нови, непредвидени ситуации и решения година за мен беше интересна и разнообразна. Определям се, като човек, който търси ползите във всяко предизвикателство. Чрез онлайн обучението аз открих възможност да запазим контакта с моите ученици и да продължим музикалните ни приключения в различен формат.

Milena Velikova_Photo 9Съвременните технологии промениха възприятията ни за пространство и дистанция по отношение на мястото, в което се намираме. Във всеки един момент ние може да се свържем с хора намиращи се на всяка точка от земното кълбо. Това е страхотно предимство, от което може да се възползваме. И извънредната ситуация, в която бяхме поставени тази година, ни подтикна да използваме пълноценно ресурсите, с които разполагаме.

Едно от предимствата, което ми дава онлайн формата на обучение, е да насърча учениците си, да бъдат самостоятелни. Развиването на това умение при малките ученици е изключително важно за формирането на тяхното поведение и развиването на уменията им за общуване в бъдеще (като възрастни). Разбира се, аз ги насърчавам по време на урока и съм на разположение, за да се справим заедно с трудностите.

В своите уроци оставям на децата време за тяхната музикална импровизация. Това са моменти, избрани от тях без предварителна уговорка. Когато настъпи този момент, аз притихвам и слушам с внимание. Това е чудесен момент за наблюдаване на стойката на тялото, постановката на ръцете, пръстите, поведението на детето. Музикалните импровизации по време на онлайн урок за детето са “време със себе си и музиката, която твори”, тъй като аз не присъствам физически до него. Тези импровизации са много ценни за музикалното му развитие, дори в началото да са на пръв поглед безцелни поредици от тонове. Те имат своя смисъл за усвояването на преподавания музикален материал и теория. Често от такава импровизация урокът продължава в посока, която не съм планирала предварително. Това обаче ме насърчава да използвам идеята, която “ми подава” детето и да продължа урока в друга, но ползотворна и важна за момента посока. По този начин в детето се пробужда усещане за уважение към неговата музика, отдава се значение на това, което то е изсвирило, осъществява се доверие между учител и ученик за екипна работа.

Milena Velikova_Photo 4Удобството на онлайн обучението се изразява и в това, че процесът продължава, дори ако някой от участниците е възпрепятстван да присъства физически. Ситуацията тази година ни го показа ясно. Често обаче се случва учителят или ученикът да е ангажиран с различни дейности: концертни изпълнения, репетиции, записи, пътувания, обучения, за да развива своите професионални умения. Онлайн форматът на обучение позволява регулярно провеждане на срещите между учител и ученик, което е изключително важно при изучаването на музикален инструмент.

Както при всяка иновация и при онлайн обучението е необходимо време, увереност и търпение за адаптация на учителите и учениците, за да намерят най-подходящите и работещи методи, подходи и средства на интеракция в онлайн среда. В работата ми като преподавател в Департамент за информация и усъвършенстване на учители на Софийски университет “Св. Климент Охридски” насърчавам учителите да бъдат смели в търсенето и прилагането на нови решения за свързване със своите ученици.


Всички ние, които сме закърмени с класическата музика и акустичния звук на инструментите, може би подхождаме с предразсъдъци към технологиите в нашия музикален свят. Milena Velikova_Photo 6С времето обаче си даваме сметка, че голяма част от иновациите ни помагат да се справяме по-лесно с определени злободневни проблеми…като сърдитите съседи, които не оценяват нашите репетиции подобаващо, например. 😊 През последните месеци на пандемия пък технологиите се оказаха жизненоважна част от обучението и от концертната ни дейност. Технологиите ни помогнаха да запазим връзката помежду ни! Въпросът „за“ и „против“ навлизането им в изкуството в момента стои с голяма актуалност, но може би вече е моментът да се повдигне темата за най-целесъобразното им присъствие, защото те вече безвъзвратно са се настанили там.


Ако имате въпроси или теми, на които искате екипът на Мюзик Плей да отговори, може да ги изпратите на info@musicplay.eu

  Ако искате да имате урок по пиано или народно пеене с Милена Великова, информация как да се запишете може да намерите ТУК.

Снимки: Спасияна Сергиева, Николинка Николова, Николай Неков и Жечко Жеков

Вашият коментар