СЕМЕЙСТВОТО МЮЗИК ПЛЕЙ

didi-brankova-article-cover

Кое е сърцето на музикалната къща?

Дойде времеdidi-brankova-article (18) за края на нашата петъчна рубрика „Разговори за музика“. В днешното последно издание ще си поговорим за мястото, запазено за музика и приятелство – Мюзик Плей, с един от хората, които са част от него още от самото начало. Днес ще ви представим сърцето на нашето музикално семейство – Диди Бранкова.

Здравей, Диди! Ти си от самото начало на създаването на Мюзик Плей. Би ли ни разказала малко повече за първите стъпки на любимата музикална къща? 

Диди: Здравей, Петя, по принцип не обичам да участвам в интервюта, но заради теб специално ще се постарая. 🙂
В музикалната къща на ул. Шандор Петьофи № 55 попаднах по съвсем обикновен и без липса на всякаква магия начин – чрез сайт за търсене на работа. didi-article1 (2)През далечната 2013 г., когато бях на 22г. и тъкмо бях приключила моята бакалавърска степен (Етнология, ако те интересува), реших, че вече съм достатъчно голяма за сериозна работа. Всеизвестна тайна е, че съм завършила оперно пеене и четири години работих в театър, затова в търсачката посочих и сферата на културата като опция. Така на 1 октомври 2013 г., денят на музиката, прекрачих прага на къщата, която вече осма година е вторият ми дом.
Първоначално мястото имаше различно име и съответно различен екип – Модо България. Идеята, която се развиваше тогава, беше за уютно пространство, в което творци да могат да репетират свободно. Отделно съществуваше развита концертна дейност, като най-популярното, което се случваше беше организирането на Концерти на възглавници. didi-brankova-article (16)Покрай тях се установи, че малката публика, която посещава събитията, трябва да има и място, където да учи музика. Така се появиха музикалните уроци. За да бъдат по интересни и иновативни се създаде и Неделното музикално училище, в което се добавиха и предмети като композитори, ноти, ритъм, пеене и разбира се, изучаването на два инструмента. С увеличаване на дейността, всяка година, даже всеки месец, екипът на Модо се разширяваше. Казвам това, защото семейството на Мюзик Плей се формира точно тогава. За различните проекти започнаха да се грижат и различни професионалисти.
didi-brankova-article (13)
В един момент нещата, които правихме, се оказаха наистина много и беше взето решение концертната дейност да се отдели от образователната. Така в един слънчев майски ден, на 2016 г., Марта Ляскова, нашият артистичен директор, ме покани да бъда част от новото място наречено Мюзик Плей. Защо Мюзик Плей?  – ами, стъпвайки върху превода от английски – музикална игра или свиря музика. Място, където и малки, и големи могат да се запознаят с музиката и надяваме се да я обикнат. И така 5 години по-късно, аз продължавам да съм тук. 🙂

Кои са любимите ти проекти, които сте осъществявали?

Диди: Всеки един проект на Мюзик Плей си има своя незаменим чар, но аз си имам два, които стоят дълбоко в сърцето ми.  Може би, защото именно в тях винаги участват децата, които са с нас от самото началото. didi-brankova-article (17)Единият е група за напреднали Форте, а другият, от който в началото се дърпах много усилено, е Арт ваканция на Витоша.
Група Форте е и първото, което създадохме изцяло като ново нещо за Мюзик Плей. Идеята, децата да преминат през различни фази/нива като стимул, ми хареса наистина много. За начално стъпало определихме Лятно музикално училище, второ Съботно, трето Неделно и на четвърто се намести Форте. Забавни случаи имам доста, но ясно си спомням как едно от децата водеше преговори с мен в продължение на месеци, с милион обещания, защото много искаше да премине във Форте. Или как сядаме с децата и си пускаме различни любими песни и ги обсъждаме.
didi-brankova-article (10)
Арт ваканция на Витоша се превърна постепенно в един от най-любимите ми моменти не само в Мюзик Плей, а и в годината. Представете си как местите целия си офис на Витоша…за цял месец. Освен, че се хваща страхотен тен, се учи не само музика, а и рисуване, и кино, и куклен театър, и фотография. Защото не само участниците в проекта поемат всичко, каквото се обяснява, но и аз слушам с огромен интерес. Чувствам се като тайния голям участник. А и да не говорим, че работим и с известни личности. didi-brankova-article (14)Първата Арт ваканция на Витоша, през 2016 г., толкова много се бях развълнувала, че ще работим с Алек Алексиев и Яна Титова, че си бях глътнала езика. Хубаво, че имах да подреждам и да казвам правилата на децата, защото сигурно щях да звуча много непрофесионално.
И все пак, ако тръгна да говоря за всички проекти на Мюзик Плей, ще стане една много дълга статия, която никой няма да иска да прочете, затова добавям няколко почетни споменавания: Малък музикант, Ноти по пантофи, за още вижте ТУК. 😉

Спомням си, че с теб се запознахме на едно музикално ателие по време на столичен фестивал на открито. Няма да разказвам историята, но може да се каже, че тогава ми се появи като ангел-хранител 🙂 Като изключим този личен момент, е хубаво да споменем, че една от важните линии, които следва Мюзик Плей,  е да бъде активен участник в обществения живот на София. Каква възможност дава това на нашите малки музиканти?

Диди: Освен неща, които правим в къщата, didi-brankova-article (3)за нас винаги е било голямо забавление да участваме в различните формати, които се организират в София като: Фамилатлон, Детски панаир на Easy Art, SoFest, София диша, Зелени библиотеки и други. Обикновено, за тези места, правим музикална работилница, като в нея даваме възможност на малки и големи да се докоснат до различните инструменти, а и да се запознаят с нас. 🙂didi-brankova-article (4) Ако организаторите предоставят възможност организираме и мини концерти на учениците.
Любимата ми поредица, която се зароди покрай тези участия са така наречените концерти  от “Деца за деца”. Няма по-хубаво и по-притеснително време от това, в което учениците излизат на сцена. Нямам търпение цялата пандемия вече да приключи, за да имаме отново нормален контакт с хората. А и леко ще подшушна, че може би вече планираме специални неща.

Би ли ни разказала за някои от благотворителните каузи и проекти, зад които сте заставали?

Диди: Обикновено повечето благотворителни каузи при нас са насочени към нуждата ни от инструменти. Като най-горд и щастлив момент за нас и за мен беше събитието “Един различен концерт”, благодарение, на което къщата се сдоби с нова арфа и нов ксилофон.  didi-brankova-article (9)Това беше един от тези мигове, в който виждаш наистина колко много любов изпращаме и получаваме. Участваха само и единствено нашите преподаватели, входът беше по желание, а всички приходи отидоха за каузата. Дори, когато се сещам, отново ми става мило.
Тогава създадохме и специалния ни клуб (повече за него ТУК), в който всеки наш приятел може да се присъедини. Най-голяма част от членовете му са… децата на Мюзик Плей, разбира се. 🙂
didi-brankova-article (7)Отделно от четири години насам участваме в
Благотворителния базар организиран от International Women’s Club. Събитието предлага възможност на различни държави, които имат представители в България чрез посолства, консули или клубове да вземат участие в дарителска кампания с ръчно направени предмети. Мюзик плей винаги участва в концертната програма, а аз съм цял ден доброволец на щанда на Доминиканската република. Как попаднахме там? Ами имаме ученици от Доминикана. 🙂
Тази година сме и част от екологичния проект Петте елемента, подкрепен от Министерството на културата и от Национален фонд „Култура“в който в партньорство с младите членове на Drop Down Community, се опитваме чрез музика да обръщаме внимание на това колко е важно да пазим околната среда. За този проект тепърва предстои да се разбира още, както казах пълни сме с изненади.

Какво за теб е Мюзик Плей?

Диди: Това наистина е най-трудният въпрос. 🙂 didi-brankova-article (2)Мюзик Плей е твърде много неща и колкото и да кажа пак няма да съм доволна от отговора. Да, това е моята работа, но много рядко осъзнавам, че това е работа. Когато човек прави нещо, което обича, тези мисли остават на заден план. Това е и вторият ми дом. Това е мястото, където отивам, за да се видя с моите приятели. Това е мястото, където, седейки на стола си, чувам едновременно 7 различна инструмента и се вдъхновявам и аз да творя.didi-brankova-article (11) Това е мястото, където спокойно мога да седна заедно с децата и да си обсъждаме проблемите днес, да се чувствам отново на 5 или 10. Мюзик Плей е едно голямо семейство и всеки, който се докосне до нас, трудно може да ни напусне. Но най-вече Мюзик Плей е удоволствие, една красива и незаменима музикална игра. ☺️


От сърце благодарим на всички наши приятели, които продължават да подкрепят Мюзик Плей  и да бъдат част от това голямо музикално семейство! Очакват ни скоро много различни и интересни проекти и срещи с изкуството.


Ако имате въпроси или теми, didi-brankova-article (6)на които искате екипът на Мюзик Плей да отговори, може да ги изпратите на info@musicplay.eu

  Ако искате да станете част, от която и да е програма на Мюзик плей, може да се свържете с Диди на 0894760154 или didi.brankova@musicplay.eu

Вашият коментар