ПРИЗВАНИЕТО МУЗИКАЛЕН ПЕДАГОГ

mariela-article-cover

Шансът като част от личната професионална реализация

mariela-traikova-article (7)По пътя на намирането на личното призвание всеки един от нас се е натъквал на „случайности“, които по някакъв начин са предопределили съдбата му. Една случайна среща, една нова възможност, могат да помогнат на човек да открие своята цел. За такава история ще си поговорим днес и с един от най-младите членове на Мюзик Плей –  Мариела Трайкова, която стана част от екипа още в студентските си години и откри щастието в това да работи с деца и да им помага в тяхното музикално развитие.

Здравей, Мариела! През последните 2 години ти си една от движещите сили в Съботно и Неделно музикално училище, Група Форте и Лятното музикално училище. От първо лице виждам как в тези програми музиката се представя по един изключително любопитен начин, като същевременно не се прави компромис от професионална гледна точка. Сега, когато ти си от другата страна на преподавателя, изникват ли ти спомени от детските ти занимания с музика?

Мариела: mariela-traikova-article (13)Любовта ми към музиката се зароди, още когато бях на шестгодишна възраст, но тогава все още не знаех какво ми предстои. Първата ми среща с пианото беше при преподавателката ми от Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ гр. Русе – Марчела Чивиджиян, която откри таланта и качествата, които притежавам. Спомням си, че в началото не бях виждала пиано на живо и ми беше много любопитно как изглежда и чаках с нетърпение  да се докосна до него.. В часовете се подготвяхме изключително сериозно за изявите ми на сцена и определено мога да кажа, че от малка се научих, че пианото изисква постоянство и усилие.
Започвайки да работя с децата в програмите на Мюзик Плей, видях музиката и през други очи. Една от целите на нашите програми е децата отблизо да опознаят света на музиката и музикалните инструменти по един различен и забавен начин, като не правим компромис и от професионална гледна точка. mariela-traikova-article (3)Всяка една от програмите е насочена към деца от различна възраст и с различна музикална подготовка. Стремим се навлизането в света на музиката да бъде хем забавно, хем полезно. Например в един от любимите ми проекти Лятно музикално училище през изминалата година успешно  добавихме към програмата предмета „Филмова музика“, който спечели вниманието и сърцата на всяко едно дете. Така успяваме да свържем любимата музика на всички деца с представянето на музикалните инструменти и да въведем различните музикални компоненти. Като се замисля, има още един мой любим момент, който в момента виждам под друг ъгъл от преподавателската страна. Много обичах свиренето в ансамбъл и приятелствата, които създавах със своите съученици. Сега това го виждам и при децата от Неделно музикално училище и Група „Форте“. Така погледнато, мога да кажа, че преживявам наново ученическите си емоции сега, но още по-силно, защото отговорността е различна – аз трябва да задавам посоката на всички тези процеси, да съм опора и ръководител.

В подготовката на всеки бъдещ музикант концертите са неизменна част. Различно ли е вълнението, когато свириш сама на сцената, когато си заедно с твой ученик и свирите на 4 ръце или когато можеш да подкрепяш единствено от публиката твоите възпитаници, които вече се представят самостоятелно? 

Мариела: В началото преди първите големи концерти и конкурси изпитвах притеснение, но и голямо вълнение от това, което ме очаква и това, което ще ми донесе сцената. mariela-traikova-article (6)Забавно беше, че почти всеки път, когато излизах за свое изпълнение успявах да се спъна на последното стъпало. Колкото и смешно да звучи, толкова беше и допълнително носещо напрежение. Това ме научи да запазвам самоконтрол независимо от ситуацията, което смятам за важно да предам и на моите ученици днес.
През последните години един от най-вълнуващите и важни моменти за мен беше концерта ми в Камерна зала „България“. Мога да кажа, че точно тогава сбъднах голяма моя мечта. Отговорността да излезеш на такава сцена изисква безкомпромисна подготовка, която съм си поставила за цел да предам в педагогическата си дейност с децата. Изключително важен е подходът в обучението и израстването на малките пианисти. И като изпълнител, и като педагог все повече се убеждавам, че сцената е мястото, където можеш да разгърнеш себе си, да се предизвикаш, да се надмогнеш и чрез музиката си да достигнеш до много повече хора. Може би това е и една от най-важните възможности, които Мюзик Плей дава на децата.mariela-traikova-article (10) От педагогическата си практика наистина много ценя факта, че голяма част от нашите възпитаници още от най-ранна възраст са имали възможността да се докоснат до сцените на „Квадрат 500“, Литературен клуб „Перото“, „Софийски зоопарк“, открита сцена на „Театър София“ и много други. Да излезеш пред голямата публика е незабравимо усещане, което всяко дете трябва да опита. Вълнението и трепетите към новото винаги са много големи.
За мен лично е много различно усещането, когато съм сама на сцената, когато съм заедно с мой ученик и свирим на 4 ръце или когато подкрепям моите възпитаници от мястото си в публиката. Когато свиря сама на сцената всичко зависи от мен, сама трябва да се справя със „сценичната треска“, когато свиря със свой ученик на 4-ри ръце е важно да запазя спокойствие и да не показвам притеснение, защото много лесно може да го предам на него. В такъв момент трябва да бъда тяхна опора и това коренно променя личното ми усещане. Стремя се да им покажа, освен че сцената носи голяма отговорност, същевременно е и мястото, на което може всеки изпълнител да изрази себе си.

Една от мисиите на Мюзик Плей е да помага в развитието на млади музиканти и да им подава ръка в техните първи стъпки. Ти стана част от екипа още като студентка. Можеш ли да ни разкажеш за опита, който придоби тук през последните две години?

Мариела: Да, така е. Имах щастието да получа шанса да започна преподавателската си дейност още като студентка. Това беше едно предизвикателство, което ми помогна много да израсна. mariela-traikova-article (9)Всъщност бях запленена от педагогическата дейност още в часовете ми с проф. Ивелина Иванчева по педагогическа практика в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.  Проф. Иванчева ми разкри, че връзката, която можеш да създадеш с всяко едно дете, е нещо много специално и красиво. Децата са необятна вселена, от която можеш да научиш много. Дори самият ти понякога трябва да си „малко дете“, за да спечелиш вниманието им. Това ми помогна да видя от друг ъгъл музиката, не само като солов изпълнител, а и като човек, който може да предаде това, което е научил на един прохождащ малък музикант. Затова е и истинско щастие за мен, че веднага имах възможността да се впусна в тази необятна професия. Тук е моментът да благодаря на екипа на Мюзик Плей, който ми даде възможността да се развивам и да науча много нови неща, които да мога да предам на малките и големите изследователи поели по пътя на музиката. Сред тях намерих и свои ментори, които винаги ми помагат с насоки и съвети, за да надграждам в обучението на децата и да развивам и собствените си способности. Още от самото начало получих безценна подкрепа и напътствия за организирането на часовете и избирането на правилния репертоар спрямо индивидуалността на всяко дете. mariela-traikova-article (14)През тези две години имах щастието и възможността да работя с над 100 деца и да изградя една стабилна основа в педагогическата практика, върху която да мога само да надграждам.


Една от мисиите на Мюзик Плей е да подаде ръка на младите и талантливи музиканти в тяхното развитие. Стъпка в тази посока е включването ни в програмата „Студентски практики“ на МОН, чрез която вярваме, че ще успеем да помогнем на повече хора да намерят своето призвание. Ако искате да се включите в тази програма и да станете част от екипа на Мюзик Плей, вижте тук.


Ако имате въпроси или теми, на които искате екипът на Мюзик Плей да отговори, може да ги изпратите на info@musicplay.eu

  Ако искате да имате урок по пиано с Мариела Трайкова, информация как да се запишете може да намерите ТУК.

Вашият коментар