МУЗИКАТА И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА

eva-cover-article

Как да развием креативността на децата си?

eva-article (2)Редом с музикалните занимания в нашите програми имат място и други видове изкуства. От опита ни в Неделно музикално училище и Арт Ваканция на Витоша виждаме, че музиката е част от едно по-голямо семейство и въвеждането на децата и в останалите изкуства води до забележителни резултати. За това как да развием потенциала на децата си днес ще поговорим с една от най-креативните личности в екипа на Мюзик Плей – Ева Добрева.

Здравей, Ева! Заедно с децата създавате чудеса с ръцете си всяка неделя. Можеш ли да ни разкажеш за някои от заниманията ви? 

Ева: Заниманията ни с талантливите малки музиканти са подготовката за часа, в който децата се запознават с различни епохи, известни композитори и с тяхното творчество.eva-article (9) Например, когато учихме за музиката в Древен Египет, показах на децата как да направят египетски принцеси и фараони. Заедно оцветявахме, изрязвахме и украсявахме 3D фигури, които дори можеха да движат ръцете и краката си. По същия начин при темата за старинните танци отново изработихме автентични облекла от епохата с големи бухнали рокли. При музиката в бойните изкуства и танци беше най-забавно, защото тогава по двойки раздвижвахме нашите собствени творения. Така изглеждаше все едно фигурките играят капоейра – един красив боен танц между хартиени човечета. Децата от музикалната къща направиха още няколко тематични игри с есенни листа, снежинки, планети, музикални ноти и трайности и други. Всеки път обвързвам заниманията с развиването на фината моторика.

eva-article (6)Всяка неделя заедно с децата се отправяме в света на въображението, като те ме вдъхновяват и изумяват всеки път. Аз се старая да им предоставям голям избор от творчески материали и правя кратко представяне на темата, но те самите са двигателите и създателите на вълшебни произведения. Сами избират посоката, в която да се развие техният герой или случка. От моя страна получават пълна подкрепа за изработката, но идеите, сценарият и реализацията са изяло плод на тяхното вдъхновение.

Смятам, че е много важно да оставяме децата да изразят себе си, за да ги опознаем по-добре и да се чувстват сигурни да ни се доверят. Големият опит, който придобих от специалността Мениджмънт на неформалното образование в Софийски Университет, ми помага всеки път при работата с децата и провеждането на тези часове.

Като майка на две прекрасни момчета, които са изключително пленени от музиката, в каква степен смяташ, че изкуствата са полезни за децата? Какво конкретно според теб е най-полезно за тях?

Ева: Музиката създава емоционална връзка между преживяното и възприятието за него. eva-article (8)Във всяко дете се крие огромен потенциал от способности, а музиката помага те да излязат на повърхността. По този начин децата успяват да усвоят новите знания и да развият заложения в тях потенциал. Най-полезно за тях е, че чрез тези музикални творчески занимания се развива фината моториката и емоционалната интелигентност. Същевременно музиката много се доближава и преплита с всички останали изкуства, които човек създава с ръцете си. eva-article (3)Все пак музикантът със своите вълшебни ръце кара музиката да се лее от неговия инструмент. Затова наблюдавам през последните пет години при моите деца и при работата в Музикалната къща, че музиката отключва неподозиран потенциал в тях за творене. Художествени произведения, работа с глина, творчество с плетива – малките музиканти запомнят наученото по-добре и чрез допълнителното активиране на сетивата си при изработването на собствени творения. Затова ще продължаваме да творим с голямо вдъхновение и откриваме света чрез ръцете си.

Можеш ли да дадеш идея на нашите читатели за съботно-неделно творческо занимание с техните деца?

Ева: През последните няколко седмици забелязах с какво голямо удоволствие децата играят на морски шах с фигурки, изработени от самите тях. eva-article (5)Най-малките деца ще се нуждаят от помощта на възрастен, но за всички останали е достатъчно да предоставите два бели листа, сухо лепило и ако имате малко парче пластелин и ножичка. Детето и родителят изработват или рисуват по пет близки по визия фигурки. Забавлението е гарантирано!


Всичко около нас може да се превърне в изкуство – една чаша, един картон, една кутия… Способността да се вижда света като необятна възможност за създаване на красота е изключително ценна. eva-article (4)Благодарим на Ева, че ежеседмично разчупва границите на собственото ни въображение.


Ако имате въпроси или теми, на които искате екипът на Мюзик Плей да отговори, може да ги изпратите на info@musicplay.eu

  Ако искате да станете част от Неделно или Лятно музикално училище, информация как да се запишете може да намерите ТУК.

Вашият коментар