Незаменимото в уроците на живо

rpt_soft

През последните три месеца ни се отнеха много възможности. Такива, които дори не сме се замисляли, че можем да изгубим. Дигиталното пространство стана основно място за живот/комуникация/обучение и от любимо се превърна в недостатъчно. С пълна сила усетихме липсата на живия контакт.

След като в предишната статия „Десетте предимства на онлайн обучението“ отбелязахме някои от положителните страни, които ни дават технологиите, внедрили се отдавна в нашия живот, ни се иска все пак да си кажем честно какво ни липсваше най-много, кое не беше наред и ни накара трепетно да чакаме края на ограниченията. В този текст ще изредим някои от тези неща.

1.
Най-важното нещо за музикалното изкуство е звукът. При срещите в дигиталното пространство обаче той се променя и изгубва много от качествата си. Единствената възможност за доближаване до реалния звук в онлайн урока е чрез професионална и скъпа техника, с която повечето ученици не разполагат вкъщи.

2.
Спецификите на онлайн връзката задават други закони и трудности. В един момент качеството на урока зависи почти напълно от качеството на интернет връзката. Определено чувството на безпомощност, което изпитваме, при лош интернет опорочава и най-укрилените и позитивни намерения, които всеки един от участниците има.

3.
В неизброимо многото онлайн платформи, които могат да се ползват за онлайн уроци, почти не присъства възможност да можем едновременно да пеем и свирим. В много редки случаи, ако тази техническа трудност се преодолее, то качеството на звука е далеч от компромисен. Всъщност онлайн свирене/пеене със съпровод или в ансамбъл се оказа почти невъзможно и объркващо децата.

4.
Липсата на непосредственост при обясненията бе огромна. Всяка една задача се нуждаеше често от допълнителни обяснения и демонстрации. Определено напътствията в онлайн комуникацията се оказаха много по-трудоемки.

5.
Първите стъпки
в овладяването на инструмент/глас определено остава запазено за уроците на живо.

6.
Продължителното стоене и работа от вкъщи води до спадане в мотивацията при учениците. След първите ни изключително енергични онлайн срещи с тях се забеляза в края на периода отпускане при част от децата и забавяне в темпото на работа.

7.
При тази опосредена от техниката комуникация успешността на онлайн обучението зависи в по-голяма част от активността и осъзнатостта на учащия. Невъзможността за директен контакт и корекция, която изисква физическото присъствие на преподавателя, провокира в учениците много по-голямо усилие и съсредоточеност.

8.
Професионалните инструменти
, на които се провеждат уроците в Мюзик Плей, също липсваха на всички ни. Техните качества и възможности са едно от многото предимства при провеждането на уроците в професионално обезпечена среда.

9.
Живият контакт между учители и ученици
, забавленията и приятелствата, които се създават в нашата музикална къща бяха една от огромните празнини през изминалите месеци за всички ни.

Всичко това и още много ни липсваше и затова сме радостни, че вратите на нашата музикална къща вече са отворени. През месеците на изолация направихме планове за едно пълноценно и цветно лято, в което музиката да се превърне в наш добър приятел. Подготвихме срещи с уникални професионалисти и интересни теми за традиционните летни програми на Сдружение за изкуство и култура „Мюзик Плей“ – Арт Ваканция на Витоша и Лятно Музикално Училище. Очакваме нашите занимания още по-развълнувани, защото ще творим изкуство на живо.

Автор: Петя Цветанова

Вашият коментар